Ida-Marie Isaksson

Vincent 10 månader.

vincent-10-man

DSC_0815-2

Häromdagen fyllde vincent 10 månader. Herregud vad tiden går fort! Han är ett riktigt energiknippe nu och kryper snabbt snabbt. Han är väldigt glad och lättsam sålänge han får leka fritt. Sitta still är inget han gillar just nu. Matstolen och vagnen är de enda ställena där sitter stilla och är nöjd, annars blir han till en ledlös mask som bara vill iväg. Han sitter förresten alltid med oss vid bordet när vi äter även om han inte äter samtidigt som oss. Han får lite majs eller nått annat gott att pilla med. Han  har suttit med sedan han var nyfödd tack vare denna stol. Det blir en god vana för honom att vi alltid äter tillsammans som en familj.

Han har börjar visa lite vilja nu. Han förstår när har gör saker han inte få och när man säger nej kan han stanna upp och titta på oss, och sedan ser finurlig ut och sätta av i en spurt utan dess like. Svårt att hålla sig för skratt. Toaletten och våra panelgardiner/persienner är roligast. Han förstår när man säger nej och låter då bli och går vidare till nästa grej med ibland är det svårt att hålla sig borta ändå, då kan han bli väldigt frustrerad, vifta med armarna och visa humör.

Han går stadigt och säkert längs med möbler och våra ben. Han är också försiktig och sätter sig ner när han känner att något blir övermäktigt. Ibland står han korta stunder utan stöd, med ex leksaker i båda händerna, utan att han själv vet om det. Undrar om han går innan sin 1-årsdag tro?

Bästa lekarna är: Gå längs med möbler och hämta/lägga upp saker. Öppna lådor. Gå med gåstolen. Sprätta iväg och jaga klossar. Brottas med jättebjörnen.

Förstår orden lampa och mamma (tittar när man frågar ”var är..?”) Förstår ”nej, aj aj” (slutar, byter fokus eller sätter av i en jäkla fart haha)

Tycker inte om: Torka näsan, hålla vällingflaskan själv, ligga på skötbordet för länge, klä på ytterkläder, sitta stilla utan något att göra.

Vincent äter bra men är inget matvrak. Han visar sällan att han är jättehungrig och blir nöjd efter en portion. Han äter 250 välling när han vaknar, frukost vid 10, lunch vid 12-13 ett mellanmål vid 15 och middag vid 17. Sedan 250 välling igen vid 19. Han äter oftast barnmatsburkar men också mat som vi lagar. Till frukost äter han oftast turkisk yoghurt med frukt i eller naturell mild havregröt. Vad ger ni era små till frukost? Har ni nått bra tips på enkel och god frukost?

Sover gör han efter frukost ca 1-2 h och nån gång vid 15 tiden ca 1 h. När sover era barn? När slutade de sova 2 gånger på dagen?
Vi nattar honom vid 19:30-20 i sitt rum eller i vår famn och sedan sover han i sitt rum till ca 6-7. Den senaste månaden har han vaknat en gång varje natt och varit lite ledsen och orolig, man måste ta upp honom och sitta en stund, allt från 10 minuter till 1,5 h, för att det ska gå över. Jag gissar att det är en fas då det kom i samband med att han lärde sig krypa.

Vincent hade trots vår precis avslutade 3 veckor långa sjukdomstid med bland annat höstblåsor och scharlakansfeber gått upp bra i vikt och landade precis under 10 kg. (9990g) och är 76 cm lång. Det placerar honom mitt på mittenkurvan viktmässigt och +1 på längdkurvan tror jag, det känns ju helt normalt med tanke på generna.

Hur gamla är era barn? Känner ni igen er? Jag är nyfiken!

LOVE I

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Kul med en 10 månaders uppdatering! Känner igen oss i mycket 🙂 Alltså vilken liten charmör han e lilla V, så jäkla cool. Bonnie trilskas fortf på nätterna. Vi skyller allt på amningen. Hon äääälskar tyvärr tutten (haha). Sover oftast mellan 19.30-07 och vaknar alltid minst 6ggr, oftast uppemot 8-10 ggr. Så himla tröttsamt; skatta er lyckliga att Vinnie sover så bra på nätterna. Bonnie sover bara en nap på dagen, oftast typ 11-12.30. Äta hatar hon men vi krigar på. Stackars liten som var så sjuk men bra att han ändå gått upp i vikt! Älskar månadsupdates då det e så kul att läsa om jämnlika barn. Tänk att alla e så olika, otroligt häftigt! Ta hand om er! Kramis

 2. Annika

  Så roligt att läsa om lille V. Vår William är ju nästan exakt 1 mån yngre än Vincent. Tror tom vi var planerade till samma datum men er lille ville komma ut nån vecka för tidigt o vår lille trivdes inne i mammas mage o kom 16 dagar över tiden :p

  Har lite problem med hur W sover på dagen de senaste 2 månaderna då vi aldrig lyckas få in en rutin. Han har från att jag bara kunnat lägga han i vagnen så har han somnat till minst 30 min struggle att få han o sova. Han är astrött men vägrar sova. Far rundor i sängen o ställer sig upp o skrattar o gråter vartannat. Går inte lägga han i vagnen längre för han trycker med fötterna så han sätter sig eller vänder på sig. Känns farligt så vågar inte låta han sova i vagnen längre. Men på nätterna sover han dock bättre. Vaknar ibland o vill ha nappen men somnar om direkt när han får den. Sover mellan 19-20 till 5-6 på morgonen, då får han välling o somnar sen om till 8-9.

  Ska till hbg 5 dagar i slutet på november om du vill ta en promenad o snacka lite bebis stuff:p

 3. Wiktoria

  Vi har en tös på 10 mån, så det här va kul att läsa!

  M vaknar vid 6-7, äter gröt, leker o sover i vagnen när man är ute med vovven.. 10tiden är det käk sen 13, 16.. Däremellan lite ”snacks”.. 19-20 så är det dags att sova.. Där är nått som vi inte ”lyckats” med. Hon får välling, 230ml, somnar i min famn och sen glider jag ner henne i sin säng som står intill vår och har en öppen sida.. Kring 1 vaknar hon och vill ha ersättning.. Innan så ville hon ha vatten men nu är det mat.. Sen somnar hon och jag glider ner henne o sin säng men så vaknar hon vid 3 och vill sova på mig.. Vet inte hur jag ska vänja av henne detta.. 🙁

  Annars så kryper hon, ostadig när hon ska stå upp och sätter sig med ett pladask och gråter.. Kan inte vad nej är och ska försöka bita mamma 😉

  Men kan hitta näsa, mage och lampa och klappa händerna och släng pussar..

 4. Alex

  Leo är precis 9 månader. Vid senaste kontrollen (8 månader) vägde han 10,2kg och var 75cm lång. Han ålar sig fram sedan ett bra tag och ställer sig bara i krypställning för att gunga haha. Han älskar att klättra på saker och har precis börjat dra sig upp mot soffan o liknande men han har ingen kontroll så det är lite läskigt tycker jag. Han har nästan precis samma matrutiner som V men äter även gröt på kvällen innan han ska sova. Vid 8 månader gav BVC mej ett ”standard” schema med hela 6 matsunder på en dag. Försökte följa detta några dagar men insåg snabbt att jag sköt mej själv i foten. Han va ju typ aldrig hungrig när jag satte honom vid bordet och vips blev matstunden inte alls lika trevlig så det la jag helt sonika ner:) sover gör han ca 12 timmar varje natt! Har gjort sedan 2 månader då vi gjorde samma som er och flyttade in honom till eget rum! han har aldrig varit ett ”vagn-barn” sitter gärna långa stunder och kollar men vägrar ofta att sova i vagnen. Så kul att följa jämngamla barn!

 5. Ida

  Min dotter Luna är bara några dagar yngre än Vincent, hon är född 23 december, så känner igen mig i mycket av det du skriver! Hon sover ungefär 2-3 ggr per dag innan läggdags och sedan sover hon från ca 19:30till någon gång mellan 5-8 med ett vaket tillfälle under natten på allt mellan 15min-2h. Hon väger 9kg och är 70cm lång, så lite skillnad där 🙂 Men det är alltid lika kul när du skriver uppdateringar om V!

 6. BeaS

  Min son Hjalmar är 1år och 6mån. Han slutade sova två gånger för ca 2mån sedan när han började på förskolan. Han vaknar ofta på nätterna och frågar efter mamma och pappa så just nu har vi åter sängen i vårt sovrum så det är nära och han snabbt ser oss (förmodligen lite separationsångest för det började vid förskolestart). Han är så söt V, ser ut som en riktig busunge

 7. Ida

  Kul att läsa! Min son är 1 månad yngre än V men kryper inte än, när började V krypa och hur gick det till? Min lille ogillar starkt att vara på magen.. Lite stressad över detta blir jag fast BVC sagt att vissa barn kryper inte. Han väger strax över 10 kg och är 76 cm (inte så konstigt med en pappa på 194 cm 🙂 äter ungefär samma som V fast brukar bli fullkornsgröt och fullkornsvälling mot hård liten mage. Står gärna men kan inte ställa sig själv än, kommer nog snart. Älskar leksaker som rör sig och instrument som pappas gitarr 🙂 Sover också 2 ggr om dagen än så länge och från ca 20.30 till 06.30, skönt tycker hans mamma!

 8. Frida

  Så kul att läsa om lille V! Vet jag skrivit det tidigare men våra söner är ganska lika i mycket! Matmässigt äter vår M typ som V. Han får också ganska mkt barnmatsburkar (kör Hipp). Han äter lite av vår mat ibland men han gillar verkligen sina burkar. Jag tänker såhär att det är bättre att han får i sig mat än att sitta och truga med något en timme… Han är drygt 12 månader (född i okt-14). På 1 års kontrollen vägde han 10200 gr och mättes till 80 cm lång (både jag å min man är ”långa”.). Vår lille M går inte ännu men tar sig runt genom krypa å åla sig fram och har börjat dra sig upp mot möbler. Han har varit ”tidig” med pratet och säger många ord och kan härma mycket i läten osv. Han har denna veckan börjat att sova en gång (mellan typ kl 10-12) istället för 2 ggr. Lägger sig för natten gör han ungefär kl 19.30-20 och sover till kl 7 ungefär (8 innan vi ställde om klockorna hehe). Jag har varit öppen för vila en gång på em också nu i veckan men han har inte varit intresserad av att sova mer och har inte heller varit grinig så jag vet inte om det är dags att ta bort emvilan helt. Det känns dock lite som att det skulle kunna vara lite beroende på vad vi hittar på om dagarna.
  Stor kram!

 9. Lisa

  Hej!

  Vår son är strax ett år och har ungefär samma utvecklingskurva som V. Väldigt roligt att läsa och känna igen sig! Vår son har precis börjat ta sina första steg så jag tror nog att detsamma kommer gälla V. Även sovmönstret på dagen är samma men vi har börjat märka att vår son orkar vara vaken längre och längre på dagen utan att det blir alltför gnälligt framåt kvällen. Så sakta men säkert rör vi oss mot att sova endast en gång per dag (faat jag låter varje dagsform avgöra).
  Tack för en bra blogg!

stats