Ida-Marie Isaksson

Magsjuka in the house – tips hur du undviker att den sprider sig i familjen!

Det började lite misstänkt och trevande redan igår natt, han var helpigg igår men inatt blev det bekräftat. Nu kämpar vi med saft. Han vill dricka (hallå, Man får SAFT liksom!!) men det är svårt att behålla det. Sen har vi haft en enorm kris i det hela, vår tvättmaskin har krånglat med sköljning och tömning sedan förra veckan. Haha, tajmingen på det? Ni känner med mig va? ? Vi har felanmält den men det kan ta upp till 2 veckor innan de kommer ut. Så igår ringdes det runt och bönades. Inte kom det någon tekniker, vem vill åka till en magsjuk familj liksom? Men det sjuka är att tvättmaskinen helt plötsligt började funka igen från ingenstans, tack tack tack universum! 10 maskiner – check!

Alla kanske inte vet det men jag är ju sjuksköterska också och jobbade hela min yrkesverksamma tid på barnkliniker i Uppsala & Gävle. En hel del kräksjuka har jag blivit utsatt för kan jag lova! Jag har aldrig varit sjuk, jag är nog en av dem som är immun mot Calicivirus. Men sedan är jag är också utbildad i vårdhygien också och under min tid på Neonatalintensiven lärde jag mig mycket om hur bakterier färdas. Så här är mina tips på hur man kan förhindra spridning av kräksjukan så gott det går.

1. Undvik att stoppa händerna i munnen & äta med händerna. Punkt ?

2. Vid kontakt – tvätta händerna med tvål och vatten, sprita därefter. Mängden sprit ska vara större än en 5:a. Det ska droppa! Handtvätt är viktigast dock!

3. En bra regel: Tvätta och sprita händerna varje gång du entrar och lämnar huset, toaletten eller ”kräkrummet” och speciellt köket. Gå inte i köket i onödan! Den som är sjuk ska inte röra köket. Ställ spriten strategiskt så att du inte glömmer!

4. Gå över alla handtag, knoppar, kranar, mobil och andra ställen du tar på ofta med rengöringsmedel. Virkon eller såpvatten. Såklart toan också! (Förr rekommenderade man ytsprit (liksom bara handsprit), men studier visar att detta inte biter tillräckligt bra. Det har jag uppdaterat mig på nu ? Jag har inte varit yrkesverksam på 4 år)

5. Använd speciella kräkpåsar från apoteket om du inte bor på toaletten. De smiter åt kring munnen och förhindrar att de mikroskopiska dropparna sprids över rummet. Dropparna lägger sig sedan ex nattlampan vid nattduksbordet – dagen efter slår du på lampan och smittan hamnar på din hand. Du släcker lampan, öppnar och stänger dörren, och går ner öppnar kylen och tar en cola i kylen. På alla handtag finns nu smittan, och dessutom på öppningen på burken som du för till din mun. Så lätt är det att bli smittad!

6. Stanna hemma 48 timmar efter att du upplever att du fått tillbaka aptit.

Jag och Micke har sluppit varje gång V har varit sjuk genom att vara noga med detta! So far… hehe!

Det är en svår smitta att undvika, mycket pga att den så lätt sprids och att många inte förstår hur. Men man kan göra SITT eget bästa och sedan hålla tummarna att man slipper!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats