Ida-Marie Isaksson

week by week: 20

Senast överförda79

Bebis är nu 16 cm från huvud till stjärt och väger ca 225 g i början och 280 g vid veckans slut. Barnet växer snabbt och det kan känna igen din röst. Utveckling av sinnesorganen kommer nu. Fram tills nu växer alla barn ungefär likvärdigt, det är nu de genetiska skillanderna kan börja anas ex lång/kort smal/kubbig. Att Pyret växt mycket den senaste veckan kan både jag och M skriva under på. Jag känner en massa kickar och även när h*n rör sig ibland.

Jag är nu halvvägs genom graviditeten! Wow så snabbt det gått. Ofattbart att jag varit gravid i 5 månader! Jag har återigen varit extremt trött den senaste veckan och jag skyller det på tillväxten. Magen har blivit MYCKET större den senaste veckan och jag känner mig lite knubbig emellanåt. Det har varit en ganska jobbig vecka på det viset. Jag mår bra men är energilös. Jag har sedan några veckor tillbaka haft sammandragningar, något jag inte reflekterat så mycket över tills igår. Jag är inte den som googlar, det är det dummaste man kan göra. (Om man inte är orolig innan så blir man definitivt det när man kollar i familjelivs trådar. Där blir allt ornormalt och farligt. Låt bli det.) Mina sammandragningar är inte relaterade till stress/ansträgning utan de bara finns där, de känns mest när jag ligger på rygg och vilar i soffan. Jag berättade om dem för en vän som också är gravid och när jag fick höra att hon inte haft några alls blev jag lite nojig så jag ringde barnmorskan. Hon sa att det är normalt och inget att oroa sig över, vissa har sammandragningar och vissa har det flera gånger i timmen (jag!). Jag har dessutom en livlig mini därinne som troligtvis retar muskeln. Det jag skulle vara uppmärksam på var blödning, kraftig smärta och/eller tryck neråt. Men kan också relatera sammandragningar med urinvägsinfektioner men jag gjorde en sticka & odling redan förra veckan som var UA.

Är det någon av er därute som har upplevt samma sak?

Och till er som googlar och hamnar här. Här är en vettig länk ang sammandragningar och skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar. Men ring din barnmorska om du är orolig istället för att leta runt på nätet.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. idamarieisaksson

  Åhh det låter ungefär som jag. ÅH vad jag HATAR långvinkelbacken haha!!!
  Kan inte du berätta lite mer hur det kändes för dig? Kände du någon gång tryck neråt? Ömhet i magen?
  Så svårt när man inte vet hur det ska kännas och vad som är normlat och inte!
  Kramar!

 2. idamarieisaksson

  Har också kasst Hb! Ska bli spännande att se om det stigit sedan sist, är mycket tröttare nu än då. Så jag befarar att det blir mer järntabeletter (gråter)

  Längtar också!!
  Kram!

 3. Linda

  Jag har tre pojkar, har haft sammandragningar vid alla tre, man får tar det lite lugnare så brukar det gå bra. Med det menar jag tempot jag är snabb och gör saker fort, smidig och kvick. Jag fick träna mitt tålamod under mina graviditeter

 4. Hanna

  Jag hade också sammandragningar varje dag från vecka 20 ungefär. Magen blev stenhård men de gjorde aldrig ont. Min tio månader gamla dotter föddes fyra dagar efter bf och jag hade en heeeelt fantastisk förlossning. Bästa jag varit med om och jag längtar redan till nästa! Lycka till och grattis till graviditeten!

 5. Frida

  Fin liten kula du har! Det första min bm sa till mig på inskrivningen var typ ”googla ingenting” och läs absolut inte på familjeliv. Om du har frågor o funderingar ring till oss barnmorskor! Och det rådet har jag hållt mig till (gravid v 35 nu). Har kompisar som haft sammandragningar tidigt i grav o blivit sjukskrivna för det, deras graviditeter fortlöpte fint.
  Stor kram till dig!

 6. C

  Jättekul att läsa om din graviditet! Jag var också extremt trött när jag var gravid, länge, men det gick över i vecka 25! 🙂

stats