Ida-Marie Isaksson

FRÅGOR & SVAR – BOTOX & INJEKTIONER

qa-ak-ida

FRÅGOR & SVAR – BOTOX & INJEKTIONER

Hej på er! Tack för alla frågor på instastories häromdagen, så kul med så många frågor!  Jag var ju på Akademikliniken i Helsingborg och gjorde botox i onsdags. Musklerna runt ögonen fick sig en relativt svag dos botox, jag ska berätta varför och mer om detta nästa vecka när botoxen har fått full effekt så att jag kan visa före- & efterbilder. Så nu till något annat roligt. Ni hade massivs med frågor och jag har försökt sammanfatta dem här och jag hoppas ni får svar på era funderingar! Jag har tagit hjälp av sjuksköterskan & läkaren men vissa tekniska frågor.

 • Jag har migrän, hjälper botox?

Jag har själv svår migrän och spänningshuvudvärk vilket är två skilda saker. Det ena kan dock framkalla det andra. Om du t.ex spänner musklerna kring ögonen eller käken mycket så kan du framkalla spänningshuvudvärk och det kan Botox lindra genom att musklerna slappnar av. Jag är t.ex ofta öm runt ögonen och mellan ögonbrynen, på käkarna etc, ett tecken på att jag är jättespänd i ansiktet.

Har du svår migrän kan det dock behövas en Neurolog (läkare) inkopplat för att hitta bakgrunden till migränen och behandla det på rätt sätt.

 • Jag har funderat lite på botox. Senast igår! Men min man sa att det är så mycket gifter i Botox. Är det så?

Botulinumtoxin bildas av botulinumbakterien som förekommer naturligt i jord och smuts i naturen så det är inget konstgjort läkemedel. Det är ett gift men bara i koncentrerade/stora mängder, precis som t.ex alvedon. I läkemedelsindustrin har det använts länge i en kraftigt utspädd variant kallad Botox och är ett av det mest beprövade läkemedlen och har nästintill inga kända biverkningar. Det används bland annat vid migrän, hjärnskaderelaterade spasmer, skelning och behandling av rynkor. Så länge behandlingen görs av en certifierad sjuksköterska eller läkare så är det i princip riskfritt.

 • Hur ofta behöver man fylla på?

Det beror på hur stor muskeln är och hur mycket botox man använder.

Första gångerna kanske var 3-4 månad. Sedan blir muskeln mindre eftersom man inte använder den lika mycket, så då behövs inte lite stor mängd OCH muskelminnet försvinner så du använder inte muskeln på samma sätt som tidigare och det blir lättare att få den att slappna av.

 • Jag har hört att man får bättre hy av botox, stämmer det?

Jag hade ingen aning om det, men det var min första reflektion när jag fick effekt av Botox i pannan. Det kanske är för att man inte rör den lika mycket, den är inte lika trött och har inga torrhetslinjer längre :). Botox kan också få porerna att bli mindre och då ser ju huden ”finare” ut.  Min panna är bättre återfuktad och mycket lenare än tidigare!

 • Var finns Akademikliniken?

  Akademikliniken finns i:

Stockholm (Plastikkirurgi, Walk-in-clinics i City, Stureplan, St Eriksplan & Södermalm)
Göteborg (Plastikkirurgi, Kyrkogatan WiC)
WiC Malmö WiC
WiC Helsingborg
WiC Norrköping
WiC Uppsala

WiC Västerås
Örebro Plastikkirurgi
Danmark, Norge

 • Jag har lite hängiga ögonbryn, hjälper Botox då?

Musklerna runt ögonhålan jobbar åt olika håll och när vi spänner dem så dras ögonbrynet neråt och ögat kisas ihop. Om man hjälper dem att slappna av lite med hjälp av Botox så kan ögonbrynet i viss mån lyftas och ögats ringmuskel slappnar av och det öppnas upp lite.

Hängiga ögon/ögonbryn kan också lyftas med hjälp av fillers. När man bli äldre förloras båda benmassa och spänstighet i huden. DÅ kan man fylla på lite där det naturligt funnits tidigare för att ” hålla saker på plats”. Om det finns ett stort hudöverskott och/eller en tung panna som är anledningen till hängigheten kan det vara svårt att lyfta med botox och fillers. Men på en patient med mer spänst i huden så kan fillers användas på ögonbrynsbenet för att stötta upp vävnaden samt botox i kråksparkarna för att även lyfta brynet något. Under en konsultation kan man undersöka detta närmre för att kunna ger en mer personligt svar.

 • Jag har redan en rynka i pannan och mellan ögonbrynen. Kan jag bli av med existerande rynkor med botox?

Det beror på hur djup rynkan är men det är ofta möjligt, absolut! En konsultation är alltid gratis!

 • Jag har så länge jag kan minnas haft en rynka mellan ögonbrynen och en i pannan. Dem försvinner när jag slappnar av med så fort jag rör mig eller pratar så finns dem där. Är detta något jag kan bli av med med botox eller fillers?

Detta blir du av med helt med lite Botox!

 • Jag har länge velat testa botox med är stickrädd och har nålfobi. Hur ont gör det?

Jag gjorde dessa stick utan bedövning och jag tycker inte alls det gör ont. Det sticker till, det är det enda som känns. Man kan givetvis få bedövningskräm som är effektiv och då tror jag inte man känner speciellt mycket alls.
Man sätter botox mellan huden och muskeln, bara någon millimeter in och det är så otroligt små mängder, vi snackar 0,05 ml t.ex i ex tre stick och det är pyttesmå nålar. Så Botox är väldigt milt i stickväg.

 • Vad kostar det att göra botox?

Det är olika i olika städer. Och det varierar också beroende på vad man vill åstadkomma – man betalar för mängden som används!

 • Jag är 24 år och lider utav vuxenacne. Jag har varit hos en massa olika anläggningar och testa en massa olika produkter men inget hjälper. Vet du om AK har Dermalogica då jag har läst om dem? OM inte, vet du om de tar han dom ett ärende som detta?

Hos Akademikliniken kan man få hjälp med sin acne, de är specialiserade på att behandla medicinska tillstånd av huden. Akademikliniken har sina egna hudvårdsprodukter som är framtagen tillsammans med deras hudläkare och plastikkirurger. De rekommenderar att man börjar med att komma på en konsultation/hudanalys för att sedan kunna hjälpa dig med produktval av hudvårdsprodukter att arbeta med hemma och de har även effektiva peelbehandlingar t exempel för acnehud.

 • Jag har jättespända käkmuskler, den sitter fast nästan varje natt och har är öm i hela ansiktet. Vad kan man göra åt det?

Man kan lägga botox i käkmusklerna och det har ofta bra effekt på ex spänningshuvudvärk. Här börjar man ofta med väldigt svaga doser för att testa sig fram. Man vill ju fortfarande kunna tugga välstekt kött t.ex. Man kan också behandla käken för att få en annan profil på sin käklinje då muskeln blir mindre.

 • Jag skulle vilja lägga lite fillers i mina kinder men undrar om det är farligt när man har reumatism?

Gällande RA så är det ingen direkt kontraindikation till fillersbehandling så som vid till exempel graviditet, ammande och infektion i behandlingsområde. Kontrollerad RA kan göra fillers som vanligt. RA patienter som äter Biologiska läkemedel (TNF-alfa hämmare) ska inte göra fillers pga läkemedlet de äter. Andra läkemedel man ofta tar som RA-patient: Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan öka risken för blåmärken så de rekommenderas att undvikas i 1-2 veckor innan injektionen och det skall alltid göras i samråd med din läkare. Kortison som exempel vid Betapred och Prednisolon är ingen kontraindikation vid fillersbehandlingar, det används till och med ibland efter fillersbehandlingar för att dämpa svullnad som sker på grund av den inflammatoriska processen. Så, sammanfattningsvis så görs görs en individuell bedömning men RA är inte en direkt kontraindikation. Vid svåra fall av RA så kan din behandlare önska ett godkännande av ansvarig läkare. AK kontrollerar alltid vilka mediciner du äter vid en konsultation.

 

Om ni har fler funderingar så kommer det att komma en till frågestund längre fram på instatories!

KRAM! <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annika

  Jag är lite nyfiken på hur porstorleken kan bli mindre av botox? Låter otroligt men jag är ju ingen expert på botox. Hur funkar det i så fall? 🙂

  1. idaisa

   Jag är inte heller någon expert, men porer styrs av små muskler och porerna dras ihop när musklerna slappnar av. Man kan googla på Pore Reduction Botox så får man mer info. I Sverige ser vi det mest som en bra biverkning men i USA använder man botox även i just det syftet!

stats