Ida-Marie Isaksson

sovrutiner

DSC_1199

Sovrutiner är något som alla småbarnsföräldrar pratar om och vi har varit ganska bortskämda med en bebis som oftast vet när det är natt. Med det ska jag inte säga att han sover hela nätterna eller tar sovmorgon varje dag. Åh nej.

Men om ni har hängt med  i bloggen sen Vincent kom till världen så har ju han sovit i eget rum sedan han va ca 3 månader, han visade tydligt att han blev störd av oss när vi samsov. Han sov sedan hela nätter till han var ca 10 månader. Då han började krypa och då kom han in i någon sorts fas då han började han få nattskräck/mardrömmar och vaknade ungefär en gång per natt och var vaken ca 1-2  timme innan han somnade om igen. Så himla jobbigt att se honom, men kände sig så hjälplös! Detta höll på tills ganska nyligen då det övergick mer och mer till att bara vakna och vara pigg, få lite mat och somna om. Nu sover han oftast hela nätterna men vaknar ibland. Ibland lite ledsen och vill komma upp, ibland bara vaken och pigg och på pladderhumör. Då får han oftast en flaska och sitta i famnen och titta på lite tv så somnar ha oftast om ganska fort. Hur jobbigt det än låter så är det faktiskt rätt mysigt 🙂 Vi tar inte med oss honom in till oss i vårt sovrum. Han tror vår säng är en hoppborg och kan inte somna om där alls. (fail pappa Dahlberg som har busat lite för mycket med honom där inne!) Fast vi behöver ha vår säng själva för en fullgod sömn, och sömnen är viktig för att orka, vara friska, hela och kunna prestera.

På kvällarna ger vi välling ca 19 och sedan får han sitta i vårt knä en liten stund där han blir trött. Om han inte somnar direkt i knät så lägger vi ner honom i sin säng och sitter i fåtöljen och läser en bok. (Kaninen som så gärna ville somna, den är super!) Han snurrar runt en liten stund men somnar oftast inom 10-15 minuter ändå. Vi har provat det med nattning i sängen tidigare några gånger och det krävs lite tålamod och träning, det går bättre och bättre för varje gång så ge inte upp. Nu är han verkligen mogen för nattliga med bok och det och det är så mysigt!

Han har flera nappar omkring sig i sängen så att han lätt kan få tag på en och somna om om det skulle vara det som är problemet när han vaknar, det har fungerat jättebra och dem leker han med när han vaknar på morgonen. Lite gossiga och mjuka snuttisar har han omkring sig också även om han inte har någon favorit, men bara så att han känner sig ombonad.

Tidigare har han oftast sovit till ca 7 men den senaste tiden har han börjat vakna innan kl 6. Inte ok, haha! Jag ska inte klaga dock för jag har en morgonpigg sambo som tar mornarna innan han åker iväg till träningen.

Hur sover era små kottar? Har ni några tips för att få dem att sova längre på morgonen 😀 Har ni några tips på mysiga lugna melodiska sagoböcker för ettåringar+ ?

Sänglinne Petite Cherie(rosa)
Snuttefilt Elodie Details
Snuttefilt Kanin By Heritage / Miniroom.se

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lima

  Hej Ida! Tack för en superblogg☺
  Hur gjorde ni för att V skulle börja ta välling?
  Har en pojk på snart 9 mån och jag ammar fortfarande han får självklart mat också men han vägrar släppa amningen som jag vill sluta med!
  Tacksam för all tips om hur jag kan få honom att ta välling samt tips på nån bra vällingflaska? Återigen Tack!

 2. Melli

  Hej!
  Vår son hade också en sådan period då han vaknade mitt i natten och var vaken typ 1-2 timmar. Det pågick mellan 8-11 månader. Idag funkar sömnen mycket bättre. Han sover i sitt rum. Vi brukar ta på honom pyjamas och sedan frågar vi om han vill sova, då brukar han traska in på sitt rum och ta boken ”Sov gott Pino” sen läser vi den tillsammans och lägger honom i spjälsängen. Precis som du skrev så har vi också lite gosefiltar och nappar i sängen. Vi lämnar dörren på glänt och pratar på/grejar där utesom vanligt. Han brukar snurra runt lite, jollra, leka med nappisar för att sedan somna efter ca 30 min. Vi har en ihopfällbar säng i hans rum, så är det en jobbig natt, att han vaknar flera ggr och inte kan somna om själv så brukar någon av oss lägga dig där inne och då somnar han om. Vi är så glada att det funkar bra nu. Den perioden när han vaknade varje natt och inte somnade om var ju oerhört påfrestande!! (Glömde skriva att min son nu är 13 månader)

  Måste bara fråga, har V börjat förskolan? Kan du inte skriva ett inlägg om det och hur ni tänker kring det?

  Jag är verkligen inte någon bloggläsare men din blogg har jag följt sedan du var gravid!! Jätteroligt att få läsa! Tack!

 3. Frida

  Våran dotter (16 mån) nattar vi allra oftast i våran säng.
  Det blev så när det var dags att sänka spjälsängen och min man inte orkade ”hänga över” räcker.
  Vi lägger henne runt 19:30 och då är hon så pass trött att hon somnar på ca 15 min.

  Jag har börjat med att lägga henne i sin egna säng nu och bara sitta brevid. Då får hon hålla i min hand och smeka min överarm (som är det absolut bästa!). Då tar det 30-45 min för henne att somna.

  Jag vill så gärna att hon ska kunna somna på egen hand innan hennes lillasyster föds, vilket är i maj. Så jag tänkte börja med att sitta nära först och sedan flytta mig lite längre bort från sängen för varje vecka, tills hon vant sig att jag ”bara” är i rummet och sen slutligen kunna somna själv.
  Våran dotter vaknar mellan kl 05-07 och då får hon komma till våran säng. (Hon sover i samma rum). Vaknar hon kl 7 så kan hon inte somna om, men vid 5-6 så funkar det 🙂

  Hon är alltid trött ca 3h efter att hon vaknat och sover då mellan 1-2,5h. Det är enda Sovstunden på hela dagen. Hon är trött igen runt kl 16-17 men hon lyckas aldrig somna då.

 4. Frida

  Ok, nu gör jag ett nytt försök med min kommentar! Jätteintressant att läsa om er lille V och hans sovrutiner. Jag tycker alltid man kan snappa upp nått som andra gör som man kanske inte själv tänkt på så detta var toppen! Hur som, vår son är precis 17 månader gammal. Hans läggningsrutin ser ut såhär: Nedvarvning och ta på pyjamas ca kl 19.30. Därefter får han välling antingen i famnen eller i vår säng. Sen går vi upp och borstar tänderna och byter blöja. Därefter får han somna i vår säng (tar oftast ca 20 min), sen när han somnat lyfter vi över honom till hans spjälsäng som står i vårt sovrum. Där sover han sen till ca 03-04 på morgonen, då står han upp i sin säng och ropar på mamma eller pappa och vill komma över i vår säng. Om vi bara lägger honom emellan oss sen somnar han om igen på nolltid till ca kl 07-08. Så överlag tycker jag vi har bra sovmönster för honom nu.Vi har testat att han ska somna i sin spjälsäng men han bara ställer sig upp och hoppar och blir ledsen så vi la ner det efter ett tag. När han somnar i vår säng är det aldrig något gråt utan mer bara snurra runt lite men sen samlar han sig och somnar. Detta är rutiner som funkar för oss. När han ligger emellan oss där på morgonkvisten sover han lugnt så vi störs inte av honom så heller i nuläget.
  Jag har funderat på den där boken du nämnde, Kaninen, den verkar ju toppen, kanske ska inhandla en sådan?!. Napp har vår son aldrig tagit, han har en supermjuk gossig filt från Elodie Details som är som hans snuttefilt typ så den har vi några av. Sorry för lång kommentar. Stor kram till dig Ida. Gillar dina alltid så välskrivna inlägg! Stor tumme upp.

 5. Alexandra

  När Leo vaknar på morgonen får han en flaska (como tomo=bästa flaskan) uppvärmd NAN3 i sin säng. byter hans blöja i sängen samtidigt som han dricker mjölken och sedan lämnar jag hans rum innan han hunnit dricka upp. I början fungerade detta 100% och han somnade om varje gång. Nu kanske han bara somnar om någon gång i veckan men annars ligger han ändå kvar och ”drar sig” haha en halvtimme eller så. Han är lika gammal som Vincent. Verkar han helt utvilad när han vaknar på morgonen eller blir han ofta trött snabbt igen? Tror du han får tillräckligt med timmar på natten? Isåfall är ju enda lösningen att försöka skjuta på kvälls-läggningen. haha du få se det positiva med att man ofta får så mycket mer gjort under dagen när man är uppe tidigt:)

 6. Johanna

  Vår son är drygt 6månader nu och sedan 1månad tillbaka har han börjat sova i egen säng och rum. Han har sovit hela nätter, i stort sett, sedan han var 3månader ungefär. Det känns som att han, som er V, sover bättre när han inte blir störd av oss. Jag tänkte också att det kanske är lättare att börja tidigt med eget rum (när han ändå börjat sova hela nätter), ju äldre desto svårare både för mamma och bebis tänkte jag också eftersom det är himla mysigt att samtida också!

stats