Ida-Marie Isaksson

3 enkla tips för ett giftfritt hem.

giftfritt-hem

Innan jag fick barn så brydde jag mig inte särskilt mycket om miljögifter, vad jag stoppade i mig och vad vi hade i vårt hem. Vad som var skadligt och vad som var bra. Även fast jag läste och hörde rapporter om skadliga ämnen så hade jag svårt att relatera till det och det gick liksom inte in. Men när man får barn så förändras något. Man vill ge sitt barn det allra allra bästa och en så bra start som möjligt. Helt plötsligt så kunde jag relatera till och ta in hur mycket skadliga ämnen vi omger oss med i vardagen. Jag är fortfarande inte ett dugg extrem på något vis men jag tänker till lite mer när det gäller saker som man använder mycket och ofta. Jag är ingen expert på något vis och delar med mig av mina tankar och åsikter, jag vill bara skapa lite medvetenhet. Om ni vill ha mer fakta får ni läsa på själva.

Här är 3 tips på hur du kan göra dig av med många skadliga ämnen i din vardag och på så sätt få ett mer giftfritt hem.

1: Byt ut din teflonpanna mot gjutjärn. (gäller även andra teflonbelagda kastruller & ugnsformer du använder ofta). Vid tillverkning av teflon används kemikalien PFOA (perfluorooctanoic acid) som misstänks vara cancerframkallande. PFOA är inte biologiskt nedbrytningsbart och av miljöskäl bör därför användningen fasas ut. Själva teflonmaterialet innehåller troligen väldigt låga nivåer av PFOA, men vid extrem upphettning kan små mängder PFOA och andra fluorerade ämnen avges. (halsa.se) I en ny artikel (den som fick mig att slänga alla mina teflonpannor) har det visat sig att spädbarn som ammas har upp till 20 ggr högre halter av PFOA än mamman. Dvs: det överförs och anrikas via bröstmjölken.  (http://www.dn.se/nyheter/sverige/miljogifter-i-brostmjolk/) Man misstänker att detta gift kan orsaka ökad förekomst av testikel- & bröstcancer samt störningar på reproduktionen.

2: Byt plast mot glas & trä. Nappflaskor, tallrikar, bestick, förvaringskärl & skärbrädor. Även om dina plastgrejer är BPA-fria så finns det andra gifter i dem som inte är hälsosamma och de är inte miljövänliga. Visste du t.ex att du ska byta dina nappflaskor var 3:dje månad? Samma sak med ex Sodastreamflaskor. Vanliga köpevattenflaskor är ej för flergångsbruk, gissa varför? Undrar hur det är med de flaskor vi tar till gymmet år ut och år in? Jag har en i glas från Bkr. Vincent får sin mat i vanliga keramiktallrikar än så länge, när det är dags för honom att äta själv väljer jag nog tallrikar i bambufiber. Och plastbestick, varför egentligen? Det jag har valt att byta ut i hemmet är främst våra skärbrädor, stekspadar och dyl samt det vi förvarar mat i kylen inuti. Dessa ugns- och microfasta lådorna fann jag på IKEA och de heter ”förtrolig” Suveräna enligt mig, man kan ju laga maten direkt i dem. Locket är i plast, men det är väl en kompromiss om man vill ha ett helt tätt lock så att man kan ha lådan med sig i väskan. De var lika billiga som vanliga matlådor (go Ikea!) Skärbrädan i bambu är också från IKEA och heter ”aptitlig

3: Välj ekologiskt i det du använder dagligen. Här tänker jag på sånt som är nära och inuti kroppen varje dag. Våtservetter går som smör i solsken när man har barn och det är förvånansvärt få som vet att de ex innehåller hormonstörande ämnen. Vi köper bara våtservetter från Naty och är 100% ekologiska, vi använder oss också av deras blöjor för det mesta. I min hudvård använder jag nästan bara ekologiskt från Rosenserien, det har gjort att min hy numer nästan aldrig krånglar. När det kommer till barnmatsburkar väljer jag helst Hipp, Ellas Kitchen som också är 100% ekologiska. När det kommer till vår matlagning är jag inte lika konsekvent men jag väljer helst det som är ekologiskt numera. Ju mer Vincent börjar äta av vår mat desto bättre blir det. Han har gott inflytande på oss. Vi handlar på M.A.T (City Gross) och där finns Naty och alla de andra ekologiska varorna. Jag rekommenderar den matbutiken högt, så välordnad och fin. De har också en Ekologisk Matkasse som man kan beställa hem.

Så, nu är hemmet renare än någonsin trots leksaker här och där, kladdiga speglar fläckar på soffan och torkade makaroner på golvet. Det känns skönt!

LOVE I

matlador-i-glas

ekologisk-barnmat

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Tips på barnmat är Lovemade. Tillverkas i Eslöv med ingredienser från Skåne. Kravmärkt och ekologiskt. Finns i icabutiker runt om i landet, dock inte alla.

  2. Madelene

    Åh, läste en artikel tidigare idag om plastbanta och nu detta, så bra med höjd medvetenhet! Ångest deluxe att man har teflon både i stekpanna och kastrull, de åker ner i soporna det första jag gör imorgon. Är även en stor te-drickare och har en vattenkokare i plast från obh-Nordifa, just det där med uppvärmd plast… Inte brytt mig innan men nu med en liten bebis så ja, man vill göra sitt bästa för sitt barn!

stats