Ida-Marie Isaksson

Week by week: 21

v21-1Senast överförda83

Barnet är nu ca 18 cm mellan huvud och stjärt och väger 290-360 gram. Bebisen rör sig fritt i fostervätskan och du kan troligtvis känna regelrätta sparkar. Bebisens första avföring sk mekonium börjar bildas i tarmen. Sinnerorganen utvecklas i rask takt och smaklökarna på tungan är färdiga. Barnet börjar nu reagera på smärta.
Faktum är att jag faktiskt vårdat ett barn som är fött i vecka 21 så jag har ett hum om hur denna lilla diamant ser ut just nu. Dock ska h*n stanna därinne ett bra tag till! H*n sparkar och rör sig fortsatt mycket och kanske reagerar h*n också på våra röster. Det ska undersökas nogrannare.

Jag har mått lite krassligt den senaste veckan men idag mår jag återigen bra. Nu känner jag att jag är gravid. Det börjar känns konstigt att ligga på mage och jag känner tydligt livmodern och hur den liksom vickar över blygdbenet. Nu är det omöjligt att dölja magen eller att få den att se platt ut. Naveln börjar puta och jag har lite svårt att ta i med magmusklerna. Magen fungerar lite riktigt som den ska och det är ju inte så konstigt med tanke på platsbristen och järntabletterna. Provade lite profylax från apoteket men det gav mig en fruktansvärd magknip, så nästa gång det behövs så kör jag på naturliga huskurer. Jag har varit lite nojjig kring sammandragningarna, speciellt när jag hade så ont i magen. Men nu känns det redan mycket bättre. Det är svårt att veta vad som är normalt och inte, när man bör bli orolig. Ni har varit ett otroligt stöd!

Nu är det dags att börja kolla på barnvagn och andra tillbehör. Vi har just köpt en viktig del av livet som barnfamilj, mer om det sen. Jag tror vi har ganska klart för oss vad det blir i barnvagnsväg och jag tänker inte undersöka så många andra alternativ. Det är verkligen en djungel.

Veckans cravings? Polly och spenatsoppa!

Hur mår ni andra preggos? Berätta!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. idamarieisaksson

  Härligt att du fått må så bra, samma här!
  Haha redan i v8 🙂 Då hade jag typ inte förstått att jag faktiskt hade en bebis i magen än! Vi kör nog på samma vagn, alla mina vänner har den och de är nöjda!
  Kram!

 2. idamarieisaksson

  Precis så känner jag också. Igår sparkade det först på höger sida sen såg jag hur hela magen blev sne och sedan kickade det på vänster sida. Coolt!! Ska skriva lite mer om vagnval i ett inlägg senare! Kram

 3. idamarieisaksson

  Åh det är nära för er nu, så spännande! Mysigt med lite förberendande pyssel, måste längta helt otroligt mycket! Foglossning och trötthelt verkar alla lida av, himla jobbigt ibland men man överlever ju! Kram!

 4. idamarieisaksson

  Så känner också jag. Man blir ju så uppsvullen! Har nog säkert gått upp lika mycket vid det här laget, har varit så himla sötsugen den senaste tiden! Tror det är helt normalt! Blir spännande att ställa sig på vågen nästa vecka.

  Vad fick du för tips då undrar jag? Något du äter nu när du är gravid? Jag fick bara citodon 🙁 Kram

 5. Ylva

  Oj, en liten en i vecka 21! Måste ju varit surrealistiskt att ta hand om en sådan liten en.

  Mitt bästa bebistips är att se till att ni har skaffat någon form av bärdon redan innan bebisen kommit. Om ni får en Eyra så kommer er vagn stå tämligen orörd det första halvåret 😉 Eyra vrålade som en rabiessmittad schimpans om man försökte lägga henne i en vagn, och de gånger hon gick med på det så fick man ändå ha selen under vagnen, för hejsanhoppsan så vägrade hon ligga däri längre. Se till att ni skaffar en ergonomisk modell (både för er och bebisen), speciellt med tanke på dig som har ont i axlarna och så vidare. Ergo, Manduca och Beco är välkända och pålitliga märken, Babybjörn har ju släppt en ny nu (One) som många gillar, men som den bär-nörd jag är så tycker jag att det ser ut som att bebisarna hamnar så långt ner när man bär i den. Det spelar ju ingen roll för barnen, men för ens egen skull så ska man bära barnet ”close enough to kiss” 🙂

 6. Browneyedgirl

  Glömde ju svara på din fråga 🙂 Jag hade ett tryck neråt och en obehaglig känsla jämnt. Födde alla i vecka 36 och barnmorskan tyckte det var lustigt att alla kom samma dag. Det verkade vara fullgånget för mig. Födde naturligt och barnen mådde bra men var små. 2500 vägde dom. Fick åka hem efter 3 dagar med dom 2 första, med den minsta fick jag ligga kvar en vecka. Kram så länge fina <3

stats