Ida-Marie Isaksson

Santorini weekend guide.

Hemma från ett halvkallt Santorini (vi hade nog otur med vädret, det blåste storm så fort vi lämnade hotellets lugna vrå). Men vilket häftigt ställe, är du en romantiker kommer du att älska Santorini! Perfekt även för en weekend. Här kommer mina tips och det jag kommer att ta med mig till nästa besök.

1. Boende. När du letar hotell. Titta inte på stjärnor eller faciliteter. Har du utsikt över Calderan/Vulkanen så kommer du att vara nöjd även om du bor i ett ruckel. Vi bodde i Fira (huvudstaden) men på ”fel” sida, dvs ner mot slättlandet/standen. Hotellet har 5 stjärnor och var jättefint, men vi hade hellre haft den vackra utsikten i utbyte mot några stjärnor. Jag fastnade väldigt för den södra delen, där ligger det en del hotell lite avsides men vackra infinitypoolar och utsikt över Fira & Oia.

Vi bodde på Astro Palace (*****) i Fira

DSC_0037-2

DSC_0036

DSC_0035-3

DSC_0041

2. Hyr en bil. Det var det absolut bästa beslutet vi tog. En bil kostade runt 40€ för ett dygn (det fanns billigare alt och man kunde komma ner mot 30€/dygn om man hyrde flera dagar) Ön är väldigt liten och det tar ca 15-20 minuter från mitten ut till nord eller syspetsen. Vi tog en förmiddag Söderut och åkte sedan Norrut till Oia för att äta middag och se solnedgången. Trafiken är ingenting jämfört med Athen. Lite smala vägar kanske, det man får se upp mest för är andra turister som är vana vid vänstertrafik. Ta ”the Scenic” route till Oia under dagsljus, WOW vilken väg!

Yes, vi hyrde en Smartcar! Haha! Har alltid velat prova en! I Glyfada är detta lätt den mest poulära bilen och många har bytt ut sina stora otympliga status-SUV’s mot den praktiska lilla miljövänliga grejen. Vi fick gott och väl plats i den också, men det kändes ungefär som att köra gokart. Bästa med den är att man kan parkera precis varsomhelst på alla ledder, den är fyrkantig! Här ser mig mig ”ligga” på huven…

DSC_0211-3

Svårt att förstå att denna man fick plats i denna bil, men det gick alldeles suveränt!
DSC_0001-6Var man än åker ser det ut ungefär såhär…

DSC_0218-2

DSC_0257-2

3. Upplev gamla byar. Det allra trevligaste vi gjorde var på vägen söderut när vi såg en kyrka och stannade till för att titta på den lite närmare. Vi hamnade då i en uråldrig klassisk grekisk by med vitmålade hus och slingrande gränder. Vi var helt ensamma förutom de få som bodde här. Så idylliskt!

DSC_0152-2

DSC_0138-2

DSC_0179

DSC_0186-3

DSC_0183-2

DSC_0188-2

DSC_0203-3

DSC_0198

DSC_0190

4. Utsikten. Ön hade för 4000 år sedan världens störssta vulkanutbrott. Calderan är den nedsjukna delen runt vulkanens kärna som står under vatten. Det innebär att den halvmånaformade ön har enorma stup, upp mot 300 m ner mot vattnet vilket ger den otroligt häftiga utsikten. Ta bilen någon minut söderut så slipper du trängas med alla turister om att ta bilder på denna vy.

Ett litet stopp på vägen söderut. Till vänster syns vulkanen och där ovanför båtarna ser man Fira.

DSC_0118

Längst ut på udden anas Oia

DSC_0123-4

Denna grej alltså, så smart. Selfie 2.0. Måste skaffa!DSC_0215-3

5. Solnedgången i Oia. Det går inte att förneka att detta är en av världens vackraste solnedgånger. Helt magisk. Vi hade tur och fick ett bord på en restaurang med första parkett precis där de världsberömda bilderna tas. Tittade vi bakåt satt säkert tusen turister uppflugna på tag och utkikspunkter för att se samma vy. Detta ska man absolut uppleva om man är här. Kastro hette den Restaurangen vi åt på och lyckas man få ett bord där så är man lycklig. Maten är god, men den ostörda utsikten är bara den värd att betala för. Jag hade dock kunnat avstå från jätteapplåden solen fick när den gått och lagt sig.

Ett poolcafé i Oia.

DSC_0258-2

6. Red Beach. Detta är en strand i Södra delen av Santorini där lavastenen som mycket av ön består av är helt röd. Får att nå stranden kräävs en del klättring över klippor och stenat. Väl nere på stranden tornar jättelika röda klippor upp sig bakom dig i den svart/röda sanden.

DSC_0237

DSC_0231-2

DSC_0246

7. Fira/Thira. ”Huvudstaden” i Santorini. Fantastisk utsikt över vulkanön, detta är mitten av Santorini. Fira är liskom Oia väldigt turistigt. Här hittar du trånga gränder med försäljare, mysiga tavernor, barer och glassbarer. Resturangerna håller ingen världsklass och man faller lätt i turistfällan med de stora terasserna ut mot havet. Leta dig istället in i gränderna och testa en taverna, Stani har fantastiska musslor!. Många har takterasser som man inte ser från ingången om du nu absolut måste ha seaview varje dag.(vilket vi ville eftersom vi inte hade det från hotellet) Jag kan rekommendera Rastoni’s grekmat, oj oj vad gott! Testa en massa smårätter, mousakkan är grym. Du kan ta de 600 trappstegen ner till Old Port men akta dig för lösgånde åsnor. Många turister betalar för att rida på en stackars åsna som på egen hand hittar upp i gassande sol. Men jag tycker att man kan gå eller åka kabinbanan som tar 1 minut och kostar lika mycket. Mina ben darrade bara av promenaden ner, och kabinbanan är inget för höjdrädda, tur det går väldigt fort. Och det är ingen idé att ta med klackskorna till Santorini, där är kullersten överallt.

DSC_0252-3

DSC_0107

DSC_0087-2

DSC_0268

DSC_0289-2

DSC_0304-3

DSC_0280

Det var mitt Santorini det, eller det vi hann med att se på våra 3 dagar. Vi hade även två slappa förmiddagardagar vid poolen. Är det semester så är det. Annan nyttig info är att flygplatsen är minimal (4 incheckningsdeskar, 2 säkerhetskontroller), vi var där 45 minuter innan avgång och fick ändå stå i kö till både incheck och security. Vi hann tillochmed äta frukost innan vi checkade in vårt bagage. Och sist men inte minst, ALFA är den BÄSTA ölen, inte Mythos.
Hoppas någon kan hämta inspiration!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. U

    Ser man mycket hemlösa katter och hundar i Grekland? Älskar att semestra i Sydeuropa (har dock aldrig varit till Grekland) men tyvärr förstörs en del av semestern när jag blir så ledsen för djurens skull. Donerar förstås pengar och för mat till de lokala djurhemmen.

    Samma sak med åsnorna. Blir så förbannad när jag ser turister rida kameler, åsnor eller med hästvagnar. Gör mig så ledsen att folk inte alls tänker efter och på de stackars djuren.

    Tack förresten för en bra blogg! Hur länge ska ni ännu bo i Grekland?

  2. Lovisa

    Du är superfin på alla bilder! Och jag måste bara få fråga vad den marinblåa(?) blusen samt de vita byxorna kommer ifrån? 🙂 Kram från Gävle

stats