Ida-Marie Isaksson

MSM mot smärta?

2014-03-072

Nu ska jag kila iväg på massage. Hoppas det blir en skön upplevelse. Jag är inte så förtjust i massage då mina muskler i axlar och nacke är så hårt spända sedan flera år tillbaka, massage leder oftast till mer värk och hemsk huvudvärk. Men just nu är jag desperat. Jag har haft huvudvärk och migrän varje dag i flera veckor.

Idag börjar jag även ta en kosttillskott som en tjej tipsade om (Tack snälla Maija för att du tog dit tid att skriva!). Nämligen MSM (svavel). Ju mer jag läser om detta naturliga kosttillskott desto mer hoppfull blir jag. Det pinpointar mina problem med inflammationer, dålig bindväv och smärta (och kanske även allergi, torr hy och dålig hår- & nagelkvalitet). HOPPAS verkligen det kan vara en lösning. Jag har slutat tro på mediciner, det kamoflerar bara besvären. Jag funderar också på att börja utesluta gluten ur min kost, jag hör så många som hjälps av det.

Någon av er som testa MSM eller glutenfri kost mot värk/huvudvärk? Eller har ni någon åsikt om det? Jag vill hemskt gärna höra vad ni tycker!

Här är lite handplockad info om MSM, det finns inte så mycket evidens på HUR det verkar, bara ATT det gör det. Det är inte heller farligt att ta eftersom det finns naturligt i kroppen. Infon är hämtad här och jag tar inte ansvar för att den är korrekt eftersom den finns på en sida som säljer MSM. JAg har läst många sigor och raporter, men det är många vetenskapliga termer så jag tog denna för att det var den enklaste förklaringen jag hittade. Kom ihåg att vara källkritiska!

MSM har sitt ursprung i havet och når livsmedelskedjan genom nederbörd. Det är den största källan till biotillgängliga svavel, som försvinner från vår mat genom bearbetning, torkning, matlagning och konserveringsmedel. MSM är ett viktigt näringsämne (inte en drog eller medicin) och är en del av över 150 föreningar. Det behövs i kroppen för friska bindvävs och ledfunktioner, korrekt enzymaktivitet och hormonbalans, tillsammans med en korrekt funktion av immunsystemet.

Eftersom biologisk näringsmässiga svavel spelar en så viktig roll i friska kroppsfunktioner och andra, fann man att tillskott med MSM förbättrar många hälsoproblem såsom: allergier, astma, emfysem, lungfunktion, artrit, huvudvärk, hudproblem, mage och tarmkanalenproblem, cirkulation, cell omsättning och upptagsförmåga.

MSM fungerar smärtstillande och antiinflammatoriskt. Det hämmar också muskelkramper och ökar blodflödet. MSM är avgörande för bildandet av bindväv av alla slag. MSM är en naturlig form av organiskt svavel som finns i alla levande organismer, inklusive människors kroppsvätskor och vävnader. Svavel finns i många vanliga livsmedel, inklusive obehandlad mjölk, kött, fisk och en mängd olika frukter, grönsaker och spannmål.MSM är icke-allergiframkallande, icke-antipyretiska, och har inga störande eller oönskade farmakologiska effekter. Du kan inte överdosera med MSM – kroppen kommer att använda vad den behöver och spola ut resten utan skada. Eftersom det också är en fri radikal och främmande protein jägare så rensar MSM blodet, så allergi mot pollen kan elimineras, ibland på bara några dagar.

MSM är inte ett vitamin eller en drog. Det är en medlem av svavelfamiljen, men får aldrig förväxlas med sulfapreparat eller DMSO. MSM är luktfri, och ger inte tarmluft eller kroppslukt, vilket kan inträffa med andra former av svavel. Bildandet av keratin för hår och naglar tillväxt är beroende av MSM. MSM är också nödvändigt för katalytiska funktioner av flera enzymer och arbetar med glutation att regenerera vitamin C. MSM är därför viktigare i nätverket av antioxidanter än man tidigare förstått.

Studier tyder på att nivån av MSM i kroppen minskar med åldrande. Som ett kosttillskott, är MSM rekommenderat för att neutralisera och eliminera gifter liksom minska verkan av miljö-och födoämnesallergier, smärta från inflammatoriska sjukdomar, gastrointestinala besvär, och infektion.

Det finns en del biverkningar som kan uppstå hos personer som är känsliga för ämnet. De vanligaste är illamående, diarre och huvudvärk. För säkerhets skull så rekommenderas det inte vid graviditet.

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sophia

    Hej Ida!

    Skulle bli SÅ tacksam om du kunde skriva en utvärdering kring hur det är att äta MSM? Rekommenderar du det? Etc etc. Tacksam för svar!

    /S

  2. Anna

    Jag kör med en kräm från foreverliving.se som är ett företag som verkligen satsar på att alla produkter de tar fram ska kroppen klara av att bryta ner. Krämen heter Aloe Msm gel och är en doftfri, djupgående massagegel med lugnande, stärkande egenskaper. Med både MSM, Aloe vera och olika örter i. Trodde aldrig en kräm skulle funka så bra på mina leder och muskler när jag varit sjuk och under pollensäsongen när immunförsvaren var lågt, men krämen har verkligen lindrat min smärta. Kan starkt rekommendera dig denna!

  3. Sabina

    Jag ska också börja utesluta gluten av rekommendation från läkare och sjukgymnast då jag har såna kraftiga besvär med mina leder….
    Dessa kosttillskott verkar även vara riktigt bra!
    Vet du vart man kan köpa eller beställa dem?
    Tacksam för svar 🙂

  4. vonHellen

    Hej! Måste börja med att tacka för en väldigt fin blogg. Jag har själv bott i Grekland (Ionnina och Thessaloniki) – ett fantastiskt land!! Härligt att höra att du också trivs 🙂 Jag har ingen erfarenhet från läkemedlet som du talar om tänkte bara tipsa om att du nog bör uppsöka en tandläkare och kolla om du behöver bettskena. Jag hade väldigt ont i huvudet/axlar/nacke förut då jag bet ihop tänderna hårt när jag sov..musklerna fick aldrig vila! Skaffade bettskena och det är såå mycket bättre!! Kanske inte hjälper dig helt men det kan underlätta iaf! Lycka till! /Helena

  5. Klara

    Alltså jag vet inte om det har något samband men sen mer än ett år äter jag inte gluten, slutade pga. Magbesvär. Hade också som dig huvudvärk/ migrän i stort sätt varje dag men den har sakta försvunnit senast jag hade huvudvärk var när jag åkte skidor runt nyår. Jag har i och för sig också börjat sova med en bettskena från tandläkaren vilket också har hjälpt. Du kanske skall testa båda 🙂 har du några frågor så svarar jag gärna!

    Kramar

  6. sandra

    Vet att min pappa alltid ”tjajar” om hur bra det är, spciellt för hans skadade knä, och det ska tydligen hjälpa väldigt bra 🙂

  7. Wick

    Jag har använt det mot migrän – och det hjälper faktiskt. Annars har jag haft 2 olika tillfällen i månaden som jag fått behöva va hemma men nu är det MAX 1 gång varannan.. Så jag tycker definitivt att det hjälper

stats