Ida-Marie Isaksson

6 tips när du ska välja tvättmaskin

I samarbete med Bygghemma
 
 Bild: pinterest

Vi renoverar som aldrig förr i hemmen och den bortglömda tvättstugan nästa renoveringsprojekt där man kan förvandla det tråkiga utrymmet till en mer ergonomisk och funktionell yta utan onödigt stök. Vitvarorna och dess placering är det mest centrala så här kommer 6 tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en ny tvättmaskin.

 

1. Välja rätt storlek på tvättmaskin
Vilken storlek på tvättmaskin passar din familj? Vi har testat både 6 kg & 8 kg och är överrens att 8 passar oss bättre då vi gillar att tvätta sällan men större mängder. Är du en som gillar att tvätta och inte har så mycket plats att hänga/torktumla så passar kanske en mindre trumma bättre. Standard är 4 & 6 kilo.
 
2. Tvättmaskinens energiåtgång
En viktig apekt är energin som krävs för att tvätta rent. A klass är bäst. Det kan också ges upp till 3 plus i kanten för maskiner som är extra energisnåla. Det är något att tänka på inför köpet om du tvättar mycket, det lönar sig i längden både i plånboken och för miljön. 
 
3. Tvättmaskinens ljudnivå 
Fundera på var tvättmaskinen står och på hur viktigt det är att den inte stör. Ljudnivån på maskiner kan variera enormt och det är något att tänka på beroede på var i huset maskinen är placerad. Kolla också upp t.ex hur maskinen signalerar när den är klar. Vi har den mest irriterade ton som finns på vår, den slutar inte förrän man kliver upp och stänger av maskinen. Då är det inte alltid vi har tid att hänga direkt och sedan glömmer vi ofta att hänga tvätten för att maskinen inte lyser och påminner oss att det är tvätt däri.
 

 
Bild: Gradinskan.se
 
4. Välj centrifug
En bra centrifug minskar torktiden på tvätten. Normalt centrifugerar en maskin mellan 1000 och 14000 varv per minut. Om du gillar att hängtorka din tvätt eller vill att den ska torka riktigt fort är det värt att ha en extra bra centrifug.
 
5. Program & funktioner på tvättmaskinen
Fundera på vilka program och funktioner du tycker är viktiga.
Jag tycker t.ex att det är viktigt med snabbprogram för ex smågrejer som bara behöver en uppfräshning. Det är också viktigt att det finns möjlighet att halvera program när maskinen inte är full för att spara energi. 
Vissa maskiner har extremt långa program och det kan vara bra att kolla upp innan.
 
6. Design på tvättstugan
Kanske inte det allra viktigaste men utformningen bör man ändå tänka på. I min drömtvättstuga ska tvättmaskinen stå ovanpå en bänk istället för på golvet för ergonomins skull. Fundera på åt vilket håll luckan öppnas så att den inte är i vägen. Visning av tidsåtgång och tid kvar är ett måste tycker jag så att man kan planera optimalt.
 
Hoppas ni fått några nyttiga tips i renoveringsdjungeln där ute! 
  
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats