Ida-Marie Isaksson

Vincents sovrutiner.

baby-outfit-chinos

Shoes & Pants Lindex // Shirt Newbie/Kappahl

Många frågar om Vincents sovrutiner, så jag tänkte skriva lite om dem och hur jag tänker kring det.

Alla barn är ju olika med vår kille föddes med rutiner. Han sov såklart väldigt mycket början men när har började bli mer vaken så sov han ändå bra på nätterna. Han har dessutom ätit ungefär var 3:dje timme från början. Ibland oftare på dagen och ofta mer sällan på natten. Detta har kommit mer och mer ju äldre han blivit. Börjar var det matning vid 3 men denna har successivt skjutits undan. Redan från början märkte jag att han hade ett sugbehov trots en bra amning och då gav jag napp för att stilla det (han gick upp så bra i vikt så jag visste att det bara var ett sugbehov och inte hunger). Jag har också börjat ge extra ersättning en gång till natten och ibland om vi ska iväg på dagen eller om han inte är nöjd. Jag har inte överdrivet med mat och han är mer nöjd och sover bättre helt enkelt.

Sömn Dagtid. Sömnen dagtid är ganska sporadisk. Ibland sover han 10 minuter och ibland 3 timmar. De långa sovstunderna kommer oftast när jag är ute och lunchar i lite stimmig miljö. Han mår som bäst och är nöjdast när han får sova lite längre. Men oftast blir det korta naps lite mer ofta istället.

Sömn nattetid. Vid 18 byter vi blöja och stökar undan bad också sånt. Pyjamas på. Denna tid är han ofta lite ledsen och vill ha närhet. Han börjar bli trött. Vi skulle nog kunna lägga honom redan då, men vill försöka få in en lite senare rutin om det går. Kring 8 ammar jag och sedan få han lugna ner sig och somna i vår famn. Sedan lägger vi ner honom i sin säng och kollar att han somnar. Sängen står i vårt sovrum där det är mörkt (inga lampor på) och svalt. Vi sänker inte tv’n eller så, han får vänja sig vid att somna med lite ljud helt enkelt. I sängen är det ombonat kring huvudet med en ihoprullad filt och han sover dessutom med snuttefilt nära kinden. Snuttefilten är en otrolig trygghet, han älskar den. Han somnar oftast med napp vid den här tiden och vi får gå in och peta in den några gånger innan han somnar in ordentligt och spottar ut den.
Vid 23-24 väcker vi honom och byter blöja så att han vaknar ordentligt. Jag ammar honom och ger 60-90 ml ersättning efteråt. Sedan lägger vi honom i babynestet mellan oss där han somnar på en sekund. Nu sover han oftast till 06-07. Om han vaknar tidigare kan man ge honom nappen eller hålla handen lite så somnar han om. Han sover vanligtvis INTE med napp vilket vi tycker är jätteskönt!

Han vaknar oftast kring 7 och ligger och knorrar, han somnar gärna om om jag lägger upp honom på mitt bröst. Då vaknar jag oftast vid 10 och får väcka lillprinsen. Men oftast tar M upp honom vid 7 för att få lite kvalitetstid (underbara morgonhumöret!), sedan lägger han in honom till mig när han åker och tränar vid 8. Då brukar vi amma och gå upp. Morgonstunden är den bästa (såvida han är mätt) Snacka om solstråle!

Häromdagen var vi på match 18-21 ungefär och då fick han sova i vagnen och det gick också hur bra som helst. Han fick en flaska ersättning precis innan vi åkte och när vi kom hem matade jag och bytte på honom sedan sov han som vanligt i sin säng. Ingen skillnad trots lite extra sömn och ruckade tider.

Precis innan han ska somna in gråter han ibland halvt hysteriskt. Han vill liksom inte släppa taget. Nu känner vi igen det väldigt tydligt och vet att det bara är att hålla handen och lugna så sover han nästa sekund. Men början trodde vi ju han hade ont i magen eller nått och röck ofta upp honom och började vysja vilket fick motsatt effekt.

Nästa steg är väl att lägga honom i sin egen säng efter matningen vid 23-24. Men det är mamman inte riktigt redo för ännu, jag älskar att ha honom nära och sover så himla bra trots att man har ett öga öppet liksom. Vi provade en gång men då låg vi båda vakna och längtade efter den lilla krabaten. Om han ligger i sängen kommer jag nog att sova mer ytligt en tid början. Han sover dock lika bra där som i sängen så det är enbart av egoistiska skäl som han sover med oss, jag jobbar på det 🙂

Ja här har ni våra rutiner. Liknar de era?

LOVE I

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Petra

    Hej!
    Vår lilla Liam har sovit hela nätter sedan han var 2 månader 🙂 idag är han 6 månader och somnar cirka 21.00 när han äter sista gången. Sedan sover han till 06.00 då han äter igen. Då lägger jag honom i vår säng och myser, sen somnar han till cirka 08.30 🙂 är så tacksam för att ha en liten som sover och är nöjd i stort sett hela tiden. Hans första tand har kommit men han är lika glad ändå 🙂
    All lycka till er och er vackra pojke 🙂

  2. Malin

    Jag gick in för att läsa kommentarerna för att det kanske kunde dyka upp fler tips, men OJ så fel jag hade! Lite elak ton från vissa håll…
    Min dotter är bara några dagar yngre än er son och allt som du skriver om er V har varit till hjälp för mig. 🙂

  3. Daniella

    Är bara nyfiken, varför väcker ni honom ’ordentligt’ vid 23-24 och byter blöja? Varför lägger ni inte honom direkt i er säng vid 20 istället och låter han sov tills han själv vaknar på natten och vill äta?

  4. linn

    Varför väcker ni honom om han inte vaknar självmant? Känns rätt taskigt & nästan lite ego att dra upp honom mitt i natten för att ni ska få sova.. längre? 🙂

  5. Wiktoria

    Ååååå va mysigt.. Och underbart att han somnar första gången i sin egna säng.. Har du tips på hur man gör tar jag gärna emot det.. 🙂

    Ett typiskt dygn för oss, har en tös på 11 veckor..
    Kring 22 får hon mat och somnar PÅ mig.. Glider ner henne i babynestet och hon sover fram till 02.00… Matas och somnar till 06-07.. Mat igen och sover nån timme eller två till.. Vid 9 har vi morgon mys och snackar och ”tränar”.. Så blir det lång prommis i vagnen med vovvan.. Hon gillar inte att ligga ner i vagnen utan vill se! Haha.. Någon mini Power-nap då och då.. O käka där emellan.. O givetvis massa blöj byten haha!! Hon vägrar napp, bara snutta på mitt finger som duger.. Men skam den Som ger sig, har beställt en napp i natur gummi..

  6. Emma

    Jag och min man har en dotter på 9 veckor.. Hennes sovrutiner liknar Vincents.. Är jag ute och promenerar under dagen sover hon länge (3-4 timmar) och är vi hemma en hel dag så blir det längst 1-2 timmar i sträck.. Vi tar på pyjamas och byter blöja runt 20.00 och så ammar jag henne ca 21.30 och då innan hon får mat släcker vi ner i vardagsrummet och sänker tvn lite (så att hon vet att det är dags att sova) vid 22.30 går vi alla och lägger oss.. Jag har Meja bredvid mig i en babybay.. 🙂 (eller vad den heter) super mysigt!!

  7. Madelene

    Hoppas mitt nästa barn sover lika bra som V gör. Min son vaknade en gång i timmen hela nätterna igenom. Fick sin första tand vid fyra månader och då sov han dåligt för att han hade ont, stackaren. Nu är han 20 månader och vaknar bara tre gånger per natt 😉 tänder på g igen så det är bara att härda ut. Du kan inte ana hur trött jag är, haha. Men det funkar ju ändå, jag har nog vant mig vid lite sömn vid det här laget. Hoppas V fortsätter sova gott!

stats