Ida-Marie Isaksson

week by week: 31

vecka31

Gravid vecka 31!

Mini är nu ca 40 cm lång, väger 1,6-1,8 kg och nästan helt färdigbakad. Nu ska den bara samla på sig lite med fett och organen ska mogna till.

Mamman börjar ofta känna sig tung nu och har lite svårt att sova. Kroppen förbereder sig på förlossning och mamman kan bli lite mer introvert än vanligt. Man kan börja ansamla vätska i fötter, ben och händer.

Bästa veckan av graviditeten hittills! Jag mår prima! Sjukdomskänslan och huvudvärken har hållt sig borta och jag känner mig pigg och fräsch. Jag har haft svårt att somna om kvällarna men sover fortfarande ganska bra. Foglossningen har blivit lättat något och jag har provat små korta motionspromenader. Det får mig att må SÅ BRA även om det bara är 20 min! Det är inte bra, men bättre! Det enda jobbiga är väl att jag har fått inflammation i en fot istället, en sån inflammation jag haft förut som jag får av platta skor (högklackat går bra heheh) och som nog hänger ihop med mina ledproblem på nått vis. Alltid ska det vara något, men det är ingen stor grej. När jag väl ger mig ut på stan så går jag lätt i klackar. Det låter kanske konstigt, men jag får nästan mer ont av platta skor för att jag är ovan dem. Sammandragningarna har jag knappt märkt av den senaste veckan, de har varit konstanta sedan vecka 16-17 så det är något nytt. Jätteskönt! Det tar på krafterna att ha ont och en ständigt jobbande muskel, så jag tror det är därför jag känner mig piggare! Jag ser inget spår av vätska ännu och jag hoppas verkligen jag slipper det. I mitt huvud snurrar mycket babytankar, mest praktiska saker och jag älskar att prata med andra nyblivna mammor/pappor om förlossning, första tiden hemma och graviditeten.

Hos barnmorskan förra veckan såg allt bra ut. 4,3 i blodsocker efter glukosbelstningen och 95/55 i blodtryck. Lågt blodtryck tänker ni, men det är väl  typiskt oss gravida damer. Jag känner det knappt. Jag har gått upp runt 10-12 kg. Det är inte så konstigt med tanke på hur mycket godis jag har ätit. Nu är det dock skärpning med godiset sista veckorna, jag vill inte ha ett sockerberoende att slåss med när man är utmattad av amning och sömnlösa nätter. Magen växer precis enligt mittenkurvan (SF 27cm) och bebisens hjärtljud låg på 130-150. Mini ligger med huvudet neråt, hoppas h*n håller sig där! H*n far runt som en virvelvind därinne i magen och det är jag så glad för. Jag tar på magen HELA tiden och känner buffarna, det går liksom inte att sluta. Man kommer nog att sakna det sen efteråt.

The Nursery” är fortfarande under konstruktion, men ett litet smakprov kommer upp senare ikväll! Älskar det ordet, ett ”ta hand om-rum”.

I vilken vecka är ni? Länka er blogg om ni har någon!

LOVE I

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats